Vejledning: dato- og navneformater, tips

Indhold:

Pil op Dato- og stedformat

Datoformat

Hvis man angiver dato for en begivenhed, skal formatet være “dato MÅNED år”, hvor måned skal være de engelske måneder forkortet til månedens første tre bogstaver, for eksempel:

Dato- og stedfelter 1

Dvs. at månederne kan være: JAN, FEB, MAR, APR, MAY, JUN, JUL, AUG, SEP, OCT, NOV, DEC.

  • Hvis oplysningerne er ufuldstændige kan man fx skrive »MAR 1801«, »14 Dec« eller »1688«.
  • Hvis man er har en cirka-tidsangivelse skriver man fx »ABT Mar 1801« (abt = about)
  • Hvis man ved at tidspunktet ligger før eller efter en dato, skriver man »bef 20 Dec 1950« (bef = before) eller »aft 1949« (aft = after = efter)
  • Hvis man vil angive et tidsrum skriver man fx »BET 1900 AND 1987« (BET = between).

Hvis man følger denne standard, vil datoerne følge formatet for det sprog man har valgt for databasen.

Se evt. hjælpeteksten angående datoformater, denne hjælpetekst kan også fås frem på gerningsstedet ved at klikke på det lille spørgsmålstegn ved datofeltet.

Stedformat

Stedformatet er som følger:

Dato- og stedfelter 2

Altså fx »by, sogn, herred, amt, land« – således at man »zoomer« ud, og de forskellige niveauer skal være adskilt med komma. Man kan udelade herred, med mindre der er to sogne med samme navn i et amt. Et konkret eksempel, fx:

Dato- og stedfelter 2

Man kan ikke som sted skrive fx Vestergade 42, 44 og 47, idet kommaet vil give et trin i stedhierarkiet mellem 42 og 44, man må så finde på noget andet, fx binde- eller skråstreg.

Grunden til at bruge et fast format er, at man på listen over stednavne så kan »zoome« ind og se personer og familier efter geografiske områder.

Se evt. hjælpeteksten angående stedformat, denne tekst kan også fås frem in situ ved at klikke på spørgsmålstegnet til venstre for stedfeltet.

Se evt. Dis-Danmarks fortegnelse over sogn/herred/amt (man skal ikke tage sig af, at der på denne side står noget med en fejl på serveren, det har stået der i årevis… vælg blot frejdigt fra menuerne til venstre).

Pil op Format for navne

Hvis folk er kendt under deres mellemnavn, sættes anførselstegn omkring dette mellemnavn, i eksemplet nedenunder »Polyfilia«:

Navnformat

Navnformat

Så vil dette navn være understreget ved visning.

Pil op Oprettelse af brugerkonto, indlogning

Hvis man vil have adgang til databasen, skal man have en konto med et brugernavn og en adgangskode, som man bruger ved indlogning:

Ansøgning om brugerkonto

Ansøgning om brugerkonto

Brug ikke mellemrum, æ, ø, å eller andre specielle tegn i brugernavn og adgangskode. Husk nøjagtigt hvad du skriver, også hvad angår brug af STORE og små bogstaver, det er afgørende når man skal logge ind.

Klik her for at gå til brugerkontooprettelse.

Man kan senere gå ind og ændre sine oplysninger ved at vælge »Min konto« under »Min side«-ikonet:

Brugerkonto

Ændring i sin brugerkonto

Det kan fx være nødvendigt, hvis man har fået tilsendt en ny adgangskode, fordi man har glemt sin gamle, og man så vil ændre den tildelte kode. Klik her for at gå til redigering af brugerkonto.

Pil op Navne på billeder, film etc. der skal uploades

Navne på billeder, film og andet der skal uploades må ikke indeholde æ, ø, å eller andre specielle tegn, kun engelske bogstaver, tal og mellemrum – lige som ved brugernavn og adgangskode.

Pil op Forskellen mellem at tilføje en ny eller linke til en person i basen

  • Hvis man tilføjer en ny slægtning til en person, opretter man en ny person i basen, det gøres ved at klikke på fx »Tilføj en ny far« eller »Tilføj et nyt barn« på et personkort.
  • Hvis man skal knytte en allerede eksisterende person til den aktuelle person, skal man vælge Menu: Ret: Hurtig opdatering:

    Link hvis ikon-problemet

    Hurtig Opdatering

    På fanebladene »Familie med [xx/ukendt]« eller »Familie med forældre« kan man så linke til en allerede eksisterende person som barn eller forældre til den aktuelle person.

Man kan også samme sted tilføje (oprette) en ny person. På grund af en fejl i programmet vil stå samme tekst i de to tilfælde, fx »Tilføj nyt barn (eller link hvis ikon…)«:

  • Hvis man linker vil der være et lille felt plus et person-ikon:

    Link hvis ikon-problemet

    Link hvis ikon-problemet

  • Hvis man tilføjer (opretter) en ny person vil være flere navnefelter, som man kan skrive i.

På et familiekort linker man til børn/partnere, hvis de allerede eksisterer i basen, ved at vælge Ret Familie -> Rediger Familiemedlemmer:

Rediger Familiemedlemmer-menuer

Rediger Familiemedlemmer-menuer

og så vil der stå »Rediger« i stedet for et ikon, når man vil linke til en eksisterende person.

Kort sagt (og det gælder også andre steder i programmet): hvis der er et ikon eller et rediger-link, linker man til eksisterende personer/familier/kilder, mens hvis der er flere navnefelter at skrive i, tilføjer man nye personer.

Pil op Tilføje et barn til en person uden at oprette en familie

Hvis nogen har et barn uden en ægtefælle/partner, kan en administrator tilføje en fritstående person, som man så bagefter kan knytte til personen som barn. Man kan også gøre det selv via en lille omvej: gedcom-standarden knytter forældre og børn sammen via et familiekort, så man kan oprette en familie med en tilfældig udvalgt person (klik på »Tilføj en eksisterende person som partner« nederst på personkortet), gå til familiekortet og tilføje barnet. Bagefter fjerner man den midlertidige forælder ved at vælge Ret Familie -> Rediger Familiemedlemmer:

Rediger Familiemedlemmer-menuer

Rediger Familiemedlemmer-menuer

Og så kan man klikke på et link der hedder »Fjern« ved den person der uforvarende blev forælder.

Pil op Links

Dataformatet som PhpGedView (programmet disse sider kører på) bruger hedder Gedcom (det er også standarden for udveksling af data mellem slægtsforskningsprogrammer). Mere om gedcom kan ses på:


Pil op   Til slægtsdatabasen

Skriv et svar