Indholdsfortegnelse Brasilianske instrumenter

Pil op Samba

Pil op Surdo

Surdo

Surdo

Surdo er sambaorkesterets bastromme. Den bæres i en rem over skulderen, og man slår med en kølle med den ene hånd, mens den anden hånd dæmper nogle af slagene (noderne med kryds). Grundrytmen er:

Her et par eksempler på nogle surdo-rytmer:


Pil op Pandeiro

Pandeiro

Pandeiro

Pandeiro er en tamburin (den har skind og bjælder). Man spiller med den ene hånd, der er slag både med finger og hånden, samtidig med at man med den hånd der holder trommen dæmper skindet mere eller mindre.


Pil op Tamborim

Tamborim

Tamborim

Tamborim er en tamburin uden bjælder, som regel med metalramme. Trommen spilles med stik, mens man man ligesom på pandeiro dæmper skindet med den hånd der holder trommen.

Tamborim


Pil op Agogo

Agogo

Agogo

Agogo er to koklokker med forskellige tonehøjde sat sammen, spilles ved både at slå med en stik på klokkerne og klemme de to klokker mod hinanden.


En ofte brugt agogorytme i samba er:

Pil op Cabasa/afuche og shekere

Shekere Afuche

Shekere og cabasa/afuche

Cabasa er oprindeligt en rillet kalabasfrugt med et net af perler udenom. Man holder med den ene hånd om perlerne og drejer kalabasen rundt med den anden hånd, det giver en rasleagtig lyd. En nyere udgave har en rillet metalcylinder med en kæde af metalkugler udenom.

Pil op Ganza

Ganza
Ganza

Ganza

Ganza er et rasleinstrument af et rør af metal, flet, træ m.m. fyldt med sand eller hagl. Ofte er flere rør sat sammen. Man spiller ved at bevæge røret fra og mod kroppen. Nogle af slagene kan gøres kraftigere ved at kaste indholdet mod væggen.


Pil op Cuica

Cuica

Cuica

Cuica er i familie med rumlepotten: Den er en tromme med skind i den ene ende, indvendigt er der sat en pind fast i midten af skindet. Man gnider med en våd klud på pinden og får en spøjs lyd, der alt efter hvor hurtigt man gnider kan minde om en hund der gør eller knurrer, eller et æsel der vrinsker. Tonehøjden ændres ved at presse skindet mere eller mindre med den anden hånd. For det meste er trommen lavet af metal.Pil op Eksempel på sambarytme

Et vigtigt instrument i samba, som ikke er nævnt før, er caixa (lilletromme). Hør et eksempel på en sambarytme med godt med breaks, temposkift, call and response mellem pandeiro og lilletromme mm.:

Et eksempel med noder er det nedenstående. Det er i midi-format, desværre mangler især Tamborim, idet det er ikke alle brasilianske instrumenter, der er i General Midi-instrumentsættet:Pil op Capoeira

Capoeira

Fra verdensmesterskaberne i capoeira 2001.

Capoeira er en brasiliansk musikform og kampdans med afrikanske rødder. Trods lighedspunkter er capoeira ikke en forløber for breakdance.

Et meget karakteristisk instument for capoeira er det flitsbuelignende instrument berimbau. Derudover er de vigtigste instrumenter atabaque (conga) og pandeiro (tamburin).

Capoeira


Pil op Berimbau

Berimbau

Berimbau

Caxixi

Caxixi

Berimbau er et flitsbuelignende instrument med én streng spændt ud af en træbue. Strengen anslås med en træpind. Man har en caxixi, et rasleinstrument lavet af en flettet beholder med små sten eller lignende, i samme hånd som pinden, så man også kan lave en raslelyd. Tonehøjden kan varieres ved at afkorte strengen med en sten eller en mønt, man kan således lave glidetoner. Lyden forstærkes af en kalabasfrugt fæstnet til buen.

Berimbau


Pil op Atabaque

Atabaque

Atabaque

Atabaque er den brasilianske udgave af den cubanske conga eller den afrikanske djembe.

Atabaque