Indholdsfortegnelse Vivaldi: 1. sats af Efteråret fra De Fire Årstider, 1723

Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi

Vivaldi var en italiensk komponist, der levede ca. 1675-1741. Han var egentlig præst, men på grund af dårligt helbred, han havde vist astma, måtte han opgive præstehvervet. Han sig som komponist og violinlærer på et asyl for forældreløse piger, som operaarrangør, hofansat komponist og kapelmester samt som komponist af utallige koncerter og ca. 50 operaer. Hans værker virkede som inspiration for andre komponister, for eksempel blev Bach og Händel påvirket af Vivaldis lette, italienske stil. For en mere udførlig biografi, se Wikipedias artikel om Antonio Vivaldi

Vivaldi lavede programmusik, det vil sige musik, der skal forestille noget bestemt. Nogle af hans fløtekoncerter hedder for eksempel »Il Gardelino« (det er en fugl), »La Notte« (Natten) og »Il Tempesto di Mare« (Havstorm).

Il Quadro Stagioni

Vivaldi blev især berømt for fire violinkoncerter, der hver illustrerede en årstid: »Il Quadro Stagioni« (De Fire Årstider). Til hver af satserne i De Fire Årstider skrev Vivaldi et lille digt, som også virkede som program for satsen. Til 1. sats af Efteråret lyder digtet:

Celebra il Villanel con balli e canti Bønderne fejrer med sang og dans
Del felice raccolto il bel piacere Den rige høsts lyksaligheder
E del liquor di Bacco accesi tanti, Og fyldt med Bacchus' væske
Finiscono col sonno il lor godere Ender de deres fest med en lur

En koncert er et stykke musik for en eller flere solister og et orkester. På denne tid var den mest almindelige form i en koncerts hurtige satser rondo-formen: Hele orkesteret (tutti) har et »omkvæd« (ritornel, A), der kommer igen en del gange, og ind imellem disse har solisten sine soloer (episoder, B, C, D etc.), akkompagneret af orkesteret. Disse soloindslag er forskellige fra gang til gang. Man får således en kæde (rondo) af formled, hvor et af leddene går igen, mens de andre skifter: A-B-A-C-A-D etc.:

Rondoform illustration

Se nærmere om barokkoncert

Orkesteret består af violiner, bratsch og continuo-sektionen: bas- og akkord­instrument, som oftest er det cello og/eller kontrabas samt cembalo. Se nærmere om continuo-sektionen.

1. sats af Efteråret

Ritornellet i denne sats består af to motiver, a og b, som første gang bringes i formen aabaa:

Nedenunder følger hele satsen. Læg mærke til følgende:


Noder

Andre eksempler på koncertrondoer: